Curriculum vitae

Născut la 12.01.1969, Buţeni, Hânceşti

Studii:
Institutul de Arte G. Muzicescu din Chişinău

2014  -  Premiul Președintelui UNITEM pentru actorie în cadrul Galei Premiilor UNITEM
2010  -  Titlul artist emerit
1994 la Teatrul Satiricus Ion Luca Caragiale
1992 actor la Teatrul Ion Creangă

Actorul Ion Grosu, a activat în componența a două teatre: „Ion Creangă” şi „Satiricus I.L.Caragiale”. Încă de la începutul carierei sale artistice, a jucat în rolul titular din spectacolul „Sânzeana şi Pepelea”, dând dovadă de mult har artistic şi intuiţie scenică. Fiecare rol realizat de actor are personalitate, el joacă inspirat în rolurile secundare, la fel ca şi în cele de prim plan, în roluri de o mare încărcătură dramatică, dar şi cele lejere, în ipostaze comice, în care se simte în largul său, improvizând cu mult haz şi savoare. Personalitatea înzestrată multilateral, cu o factură actoricească deosebită, originală, Ion Grosu este sufletul manifestărilor cultural-artistice organizate la nivel municipal şi naţional. Se produce în filme artistice de scurt metraj, în emisiuni şi spectacole ale teleradiodifuziunii naţionale, în special, în cele de divertisment.

Roluri teatru:

Dragomir – Năpasta de I.L. Caragiale

Leo – Happy end de Jeroen Van Den Berg

Preotul - Ciuleandra de Liviu Rebreanu

Duhul – Hamlet de William Shakespeare

Moulineaux – Doctor de femei de G.Feydeau

Tipul cu geanta diplomat - Migraaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă de M. Vișniec

Henry Perkins – Banii, banii sau borsetka de R. Cooney

Președintele - Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate de M.M. Ionescu

Antonio - Hoțul de Dario Fo

Fiodor Iakovlevici Revunov Karaulov - Nunta de Anton P. Cehov

Ofițerul polițist - Țara asta, a uitat de noi… de C. Cheianu

Tudor Fiodorovici  - Țara papagalilor de S. Evstratiev

Ştefan – Cu bunelul ce facem de C. Cheianu

Brânzovenescu - Eu pentru cine votez de V. Butnaru

Grigori Stepanovici Smirnov - Cerere în căsătorie de Anton P.  Cehov

Bărbatul, Necunoscutul - Made in Moldova de C. Cheianu

Aviola - Caligula de Yozef Toman

Omul primitiv - Dictatorul de Andrei Strâmbeanu

Artur - Maimuţa în baie de Irina Nechit

Poetul-Deputat - Golanii revoluţiei moldave de Constantin Cheianu

Șeful – Oameni și șoareci de John Steinbeck

Primul chelner - Salvaţi America! de Dumitru Crudu

Iancu Pampon - D'ale carnavalului de Ion Luca Caragiale

Inculpatul - Jertfe patriotice de Ion Luca Caragiale

Dandanache - O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale

Garcia - Carmen de Prosper Merimee

Koroviev - Maestrul şi Margarita de Mihail Bulgakov

Băiatul din frontul popular - SRL Moldovanul de Nicolae Esinencu

Secretarul de partid - Care-s sălbaticii? de Iulian Filip

Preotul - Ciuleandra de L. Rebreanu

Jeronimo - Căsătorie cu de-a sila de Moliere (în limba franceză)

Muşchetarul - Moliere de Mihail Bulgakov

Soţul - Triunghiul păcatului după Tudor Muşatescu

Parlamentarul - Hercule de Fr.Durrenmatt

Mitică – Pacea în jurul războiului de Iulian Filip

Pepelea - Arvinte şi Pepelea de Vasile Alecsandri

Turnee internaţionale, festivaluri, premii:

2019 În România (octombrie, Galați) - participă în cadrul Festivalului de Comedie, prezintă spectacolul "Doctor de femei" de Georges Feydeau.
2019 În România (octombrie, Tulcea) - participă în cadrul Festivalului de Teatru TRAGOS, prezintă spectacolul "Happy End" de Jeroen Van Der Berg.
2019 În România (septembrie , Odorheiu Secuiesc) - participă în cadrul Festivalului de Teatru Contemporan draMA, prezintă spectacolul "Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de badrcă" de Matei Vișniec.
2019 În România (mai, București, Suceava, Rădăuți, Gura Humorului, România) - prezintă spectacolele Made in Moldova! de Constantin Cheianu, Hamlet de William Shakespeare, "Nunta" de A.P.Cehov, "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov.
2019 În România (iunie) -   participă la Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu, România, prezintă spectacolele "Hamlet" de William Shakespeare  și "100 de minute de libertate” de Bogdan Sărătean.
2019 În România (mai) - participă în cadrul Festivalului de Teatru-concurs „Elvira Godeanu”, Târgu Jiu, prezintă spectacolul “Angajare de clovn” de Matei Vișniec.
2019 În România (mai)  -  participă în cadrul ZILELOR TEATRULUI MATEI VIȘNIEC, Suceava, Rădăuți, prezintă spectacolul NUNTA de Anton P.Cehov.
2019 În România (iunie) - participă la Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu, România, prezintă spectacolele "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov și "Nunta" de A.P.Cehov.
2018 În România (noiembrie, București) – prezintă spectacolul "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, în cadrul Festivalului Dramaturgilor Români.
2017 În România (octombrie, București) – prezintă spectacolul "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, în cadrul Festivalului International de Teatru - FEST(IN) pe Bulevard la Teatrul Nottara.
2017 În România (iunie, Sibiu) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn” de Matei Vișniec și "Puștoaica de la etajul 13 sau draga societate" de Mircea M.Ionescu, în cadrul Festivalului Internațional SIBFEST.
2017 În România (mai, București, Suceava, Rădăuți, Gura Humorului) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn”, "Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă" de Matei Vișniec, "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov, "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, "Nunta", "Cerere în căsătorie" de Anton P. Cehov, "Hoțul" de Dario Fo.
2017 În Belgia (august, Bruxelles) – prezintă spectacolul „Made in Moldova!” de Constantin Cheianu.
2016 În Olanda (august, Amsterdam) – prezintă spectacolul „Made in Moldova!” de Constantin Cheianu.
2016 În România (iunie, Sibiu) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, în cadrul Festivalului Internațional SIBFEST.
2016 Diploma de gr. I şi titlul de laureat al Premiului pentru cel mai bun rol al anului.
2014 În Italia (mai, Parma, Cremona, Fiența) – prezintă spectacolul „Cerere în căsătorie” de Anton P.Cehov.
2014 În România (mai, Iași) - prezintă spectacolul „Cerere în căsătorie” de Anton P.Cehov.
2012 În Ucraina (octombrie, Nicolaev) - participă în cadrul Festivalului Internaţional “Homo Ludens”, prezintă spectacolul Carmen de Prosper Merimee.
2012 În Bielorusia (septembrie, Brest) - participă în cadrul Festivalului Internaţional “Turnul Alb”, prezintă spectacolul Maestrul și Margarita de Mihail Bulgakov.
2010 Titlul onorific Artist Emerit
2010 În Anglia (iunie, Londra) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, 7 aprilie 2009 de C:Cheianu, I.Nechit.
2010 În Franţa (iunie, Paris) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, 7 aprilie 2009 de C.Cheianu, I.Nechit.
2010 În România (mai, Târgovişte) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, Cerere în căsătorie de A.P.Cehov.
2009 În Italia (iulie, Venezzia, Roma) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu.
2006 În România (octombrie, Târgovişte) – prezintă spectacolele O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, Golanii revoluţiei moldave de C.Cheianu şi Salvaţi America! de D.Crudu în cadrul manifestării Zilele Chişinăului la Târgovişte .
2006 În Grecia (iunie, Atena, Thessaloniki) – prezintă spectacolul Carmen de P.Merimee.
2003 În Spania (decembrie, Barcelona) – prezintă spectacolele Carmen de P.Merimee şi Metamorfozele de Ovidiu.
2003 În Germania (octombrie, Homberg) – prezintă spectacolele Carmen de P.Merimee şi Păcală şi Tândală (folclor pentru copii).
2002 În Bulgaria (octombrie, Vidin) – participă a treia oară la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale.
2001 În Bulgaria (septembrie, Vidin) – participă a doua oară la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul Maestrul şi Margarita de M Bulgakov.
2001 În România (septembrie, Giurgiu) – participă pentru a treia oară la Festivalul Teatrului Valah cu spectacolul Carmen de P.Merimee.
2000 În Bulgaria (octombrie, Vidin) – participă la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu.
2000 În România (septembrie, Giurgiu) – participă pentru a doua oară la Festivalul Teatrului Valah cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu.
2000 În Ukraina (iulie, Kerci) – participă la Festivalul Internaţional de Teatru Antic “Agonalele Bosforului” cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu .
1999 În România (Giurgiu) – participă la Festivalul Internaţional al Teatrului Valah cu spectacolul Beethoven cântă din pistol de M.M.Ionescu.
1998 În Irak (octombrie, Bagdad, Babilon) – participă la Festivalul Internaţional din Babilon, prezintă la Bagdad şi în oraşele din împrejurimi spectacolele Ciuleandra de L.Rebreanu şi “Satiricus-Show”.
1997 În România (mai, București, Suceava, Rădăuți, Gura Humorului, România) - prezintă spectacolele Made in Moldova! de Constantin Cheianu, Hamlet de William Shakespeare, "Nunta" de A.P.Cehov, "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov.
1997 În Franţa (iulie, Grenoble) – participă la Festivalul de Teatru European cu spectacolul Le mariage force de J.B.Moliere.
1996 În Franţa (octombrie, Paris) - prezintă în premieră absolută muzicalul Ciuleandra de L.Rebreanu şi comedia-balet Le mariage force de J.B.Moliere.
1996 În Ungaria (aprilie, Budapesta) cu spectacolul Le mariage force de J.B.Moliere.
1996 În Suedia (martie-aprilie, Stockholm) – participă la Festivalul “La jeunesse du monde en avant de 21 siecle” cu spectacolele Le mariage force de J.B.Moliere, Beethoven cântă din pistol de M.M.Ionescu şi Comediantul de M.Bulgakov.

Activitatea profesională:

1994 

la Teatrul Satiricus Ion Luca Caragiale

1992 – 1994

actor la Teatrul Ion Creangă