07 si 08 noiembrie, ora 18.30 PREMIERĂ!

REVIZORUL de Nikolai GOGOL, un spectacol de Sandu GRECU

07 si 08 noiembrie, ora 18.30 PREMIERĂ!
REVIZORUL de Nikolai GOGOL, un spectacol de Sandu GRECU

Gogol, ca și Caragiale, „vede enorm și simte monstruos”, eroii săi fiind „păcătoșii zilei de ieri, de azi și de mâine”, cei care nu au frică de Dumnezeu, ci doar de mai-marii zilei, de șefii lor de toate calibrele. Coincidențele textului gogolian cu realitățile zilelor noastre sunt uluitoare. Autorul a cunoscut atât de bine natura umană încât a conferit operei sale un sens universal. „Revizorul” este o piesă care pune în evidență trivialitatea dezarmantă a vieții, vulgaritatea omului, ipostazele răului absolut, surprins în realitățile banale ale cotidianului.

În câteva cuvinte, subiectul piesei este următorul. Ivan Alexandrovici Hlestakov, un mic funcționar din Sankt Petersburg, sosește într-un orășel de provincie. Aici toți îl confundă cu revizorul, cel despre care aflaseră că e trimis de la Moscova ca să inspecteze mersul lucrurilor în localitate. Toată lumea încearcă să se poarte cât mai frumos cu noul-venit, pretutindeni i se oferă tot ce-i poftește inima. De bunul tratament și bunăstarea așa-zisului revizor are grijă chiar primarul orașului, personaj corupt până în măduva oaselor. În final, falsul revizor este mituit în speranța că nu va raporta superiorilor săi despre fraudele și debandada din orășelul lor. Făcându-și griji să nu fie demascat, impostorul se grăbește să părăsească micul oraș înainte ca vreun demnitar să-și dea seama că el nu era acela drept care se dădea. În scurt timp, își face apariția adevăratul revizor…

În consens cu cele afirmate mai sus, noua lucrare scenică a regizorului Sandu Grecu este un spectacol bine ancorat în realitatea social-politică actuală a R. Moldova, fără a fi periclitată câtuși de puțin integritatea textului gogolian. Revizorul (moscovit sau sanct-petersburgian, nici nu mai contează) vine de data asta din Europa (Strasbourg, Brussels sau Geneva, la fel, nu contează), călătorind spre metropola Rusiei via Chișinău. Autoritățile capitalei moldave tocmai așteptau un înalt demnitar din Europa, eventual, un comisar al UE care urma să verifice cum sunt cheltuiți banii acordați cu generozitate în cadrul unor proiecte europene și, știindu-se „cu pufușor pe botișor”, erau în mare panică încât puteau face lesne din țânțar armăsar și dintr-un escroc ordinar un ditamai consilier european.

Durata spectacolului 1h 45 min
Accesul de la #14_ani
Spectacolul se va desfășura în SALA MARE a teatrului Satiricus, cu respectarea tuturor normelor de protecție. #MASCA este accesoriul obligatoriu al fiecărui spectator.
BILETELE pot fi rezervate/procurate online pe www.satiricus.md și la CASA DE BILETE A TEATRULUI, tel.: 022 20 28 90, 069416078