Un eveniment teatral, o probă a performanței...

Trupa teatrului National Satiricus Ion Luca Caragiale marchează, pe 20 aprilie 2024, un nou eveniment teatral relevant: cea de-a 500-a reprezentație a unui spectacol care se joacă la Satiricus de doar... 15 ani. E vorba de „Made in Moldova” de Constantin Cheianu.

Montat după un text inspirat din realitatea noastră cu adevărat dramatică, semnat de un bine cunoscut scriitor contemporan, spectacolul prezintă o tematică foarte actuală și stringentă, în speță, manifestările nefaste ale corupției în societatea noastră „de tranziție”.

„Cu certitudine, „Made in Moldova” nu e o ordinară lucrare „la zi”, cu „mesaj actual”, despre „flagelul corupţiei”, adresat direct publicului: ”Suntem deja în rahat!” Urletul sinistru al ambulanţei din finalul piesei ne avertizează că trăim într-o lume în care valoarea, virtutea şi onoarea nu mai au sens. E o piesă la care râzi, iar după ce ieşi din sala de spectacol, ţi se face ruşine că ai râs...” – consemna la ziua premierei regretatul scriitor și publicist Constantin Tănase.

Iar Pavel Proca, un alt regretat scriitor și critic de teatru sublinia: „Spectacolul lui Sandu Grecu e deasupra aşa-zisului realism al pozitivităţii, iar modul de implicare directă a interpreţilor în arhitectonica textului demonstrează cu prisosinţă că existenţa socială nu poate fi ruptă din contextul existenţei particulare. Metafora montării se suprapune pe duritatea textului, producând devieri de sensuri şi modificări de structuri în tipologia personajelor. Important mi se pare în acest spectacol disponibilitatea interpreților de a vibra şi de a răspunde la semnele întregului: în pofida mesajului publicistic piesa lui Constantin Cheianu e o veritabilă dramă socială.”

Jucat în premieră pe 30 ianuarie 2009, spectacolul nu și-a pierdut câtuși de puțin din actualitatea sa. A fost prezentat în cadrul unor turnee europene în mai multe țări, fiind foarte apreciat de către conaționalii noștri din diaspora, dar și de publicul din țările respective.

Și iată, în câteva zile, veți avea ocazia să vă întâlniți din nou nu doar cu trupa care va juca pe scena Satiricus-ului cea de-a 500-a reprezentație, dar și cu autorul piesei, Constantin Cheianu. Este dramaturgul contemporan cu cele mai multe piese montate pe scena Satiricus-ului, 5 la număr. De altfel, s-au bucurat de mare succes la public și celelalte spectacole după piesele sale: „Golanii revoluției moldave”, „Cu bunelul, ce facem?”, „Țara asta a uitat de noi”, însă plecarea în eternitate a unor actori distribuiți în roluri principale au făcut ca acestea să fie scoase din repertoriul activ.

Așadar, pe 20 aprilie, începând cu ora 18.15, dramaturgul vă așteaptă împreună cu alte personalități artistice și literare în holul teatrului, unde va avea loc lansarea unui nou volum de carte, ulterior, în Sala mare a teatrului, va fi prezentat spectacolul.