După ce în primăvara trecută, de pe 25 până pe 30 aprilie, în cadrul proiectului „Teatru de peste Prut”, organizat împreună cu Teatrul Evreiesc de Stat din capitala României, bucureștenii în frunte cu celebra actriță Maia Morgenstern au prezentat, pentru prima dată la Chișinău, 6 spectacole, trupa chișinăuiană, la rândul ei, a întreprins în perioada 9-14 mai un turneu la Bucureşti, unde a jucat, de asemenea, 6 spectacole din repertoriul său de rezistență.

Un alt turneu, organizat în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Teatrul l-a avut în perioada 15-22 mai, în trei oraşe din România: Suceava, Rădăuți și Gura Humorului.

O lună mai târziu, între 9 și 18 iunie, Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” a participat la cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru din Sibiu, cel mai important festival de teatru din România şi unul dintre cele mai prestigioase din Europa. E suficient să remarcăm faptul că la cea de-a XXIV-a ediție a acestui festivalul au participat peste 3200 de invitaţi din 72 de ţări. Timp de zece zile, aici s-au desfăşurat 503 evenimente în 71 de spaţii. La reprezentaţii au fost prezenți circa 680 mii de spectatori.

Teatrul Naţional „Satiricus I.L. Caragiale” a fost invitat la acest festival cu două spectacole, prezentând la deschiderea festivalului, pe 9 iunie, „Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă” de Matei Vişniec şi la închiderea festivalului, pe 18 iunie,  „Puștoaica de la etajul 13 sau Dragă societate” de Mircea M. Ionescu. Ambele spectacole sunt regizate de Alexandru Grecu, Artist al Poporului, directorul artistic al teatrului.

Și iată, după o vacanță reconfortantă, teatrul își deschide din nou ușile pentru fidelii săi spectatori.

Inaugurarea celei de a XXVII-a stagiuni teatrale va avea loc vineri, 28 septembrie, cu spectacolul “ Migraaaanţi sau Prea suntem mulţi pe nenorocita asta de barcă” de Matei Vișniec. Spectacolul prezintă o cartografiere a situaţiei dramatice în care s-au pomenit populaţiile dislocate de războiul din Siria, dar și odiseea migranţilor economici care caută o viaţă mai bună în Europa. Regizorul Sandu Grecu nu e la prima montare a unei piese semnate Matei Vișniec, spectacolul său „Angajare de clovn”, prezent în repertoriul activ al trupei, fiind apreciat de reputatul dramaturg drept una dintre cele mai bune montări ale piesei sale.

Așadar, teatrul își începe stagiunea în forță, cu o premieră a stagiunii precedente, o lucrare scenică ce a cules lauri pe scenele din România, bucurându-se de înalta apreciere a criticii de specialitate, dar și a publicului împătimit de teatru. Cel de al doilea spectacol prezentat în cadrul festivalului Internațional de la Sibiu, “Puștoaica de la etajul 13 dau Dragă societate” de Mircea M. Ionescu se va juca la „Satiricus” în ziua următoare, pe 29 septembrie. Iar duminică, 30 septembrie, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze o comedie, “Nunta” de Anton P. Cehov, spectacol cu care a fost deschisă stagiunea precedentă.

Bineînțeles, și în această stagiune trupa „satiricistă” se pregătește să furnizeze publicului o serie de surprize artistice. Regizorul Sandu Grecu lucrează de istov la montarea unor piese celebre: „Doctor de femei” de Georges FEYDEAU, „Hamlet”  de William Shakespeare, „Pescărușul” de Anton P. Cehov…

De asemenea, nu vor lipsi nici în această stagiune turneele peste hotare. Primul se va produce chiar în câteva săptămâni – pe 12 octombrie, la București, Teatrul Nottara, unde se va juca “Puștoaica de la etajul 13 dau Dragă societate” de Mircea M. Ionescu.

Ion Diviza